Intermittent Fasting Aralıklı Oruç Diyeti

You are here:

Intermittent Fasting Aralıklı Oruç Diyeti

Intermittent fasting veya aralıklı oruç olarak adlandırılan diyette, günlük ihtiyaç duyulan besinler belirli zaman aralıklarında alınır. Yasaklı yiyeceklerin olmaması ve uygulama yöntemiyle diğer diyetlerden ayrılırken vücudun onarım mekanizmasının verimli çalışmasında etkili olduğu görülmektedir. Ancak uygulama esnasında karbonhidrat, protein, yağ ve vitamin mineral açısından eksiksiz beslenmek esastır. Günde 16 saat veya haftada 2 gün aç kalmayı içerir. Açlıklar süresince su, çay, sade kahve gibi içeceklerin içilmesinde sakınca yoktur. 3 farklı yöntemi bulunmaktadır;

  • 16/8 yöntemi: En popüler olan bu yöntemde gün içerisinde 8 saatlik yemek yeme penceresi vardır. Geriye kalan 16 saatte açlık protokolü uygulanır. 8 saat içerisinde 2 veya 3 öğüne bölünerek günlük enerji ihtiyacı karşılanırken 16 saatlik süreçte su, sade kahve, maden suyu, çay gibi kalorisiz içecekler içilebilmektedir.
  • 5/2 yöntemi: Bu yöntemde haftanın herhangi iki gününde çok düşük kalorili (500-600kkal) beslenilirken kalan 5 gün kişi normal beslenme düzeninde devam eder.
  • Ye Dur Ye: Haftada 1 veya 2 gün 24 saat aç kalmayı içeren bu yöntem diğer iki yönteme göre daha ağırdır. Daha önce diğer iki yöntem uygulanmadan doğrudan bu yöntemin uygulanması önerilmemektedir.

Dokuların insülin hormonuna olan duyarlılığının artması gibi hormon dengelerinde iyileşmeler ve hücrelerin yenilenmesini sağlayan açlık süresinin kanserden korunma ve yaşam süresinin uzamasında olumlu etkisinin olabileceği düşünülmektedir. Ancak uzun süreli açlığın daha fazla yemeyi tetikleyebileceği göz ardı edilmemelidir. Doğru uygulanmadığı takdirde kas kaybına sebep olarak kişide yorgunluk, halsizlik, mutsuzluk ve bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte çeşitli hastalıklara sebep olabilir. 16/8 aralıklı oruç yöntemi uygulanabilirlik açısından en kolay olan yöntemdir. Enerji açığı yaratmada kolaylık sağlar ve kilo vermek için uygun bir yol olabilir.

Aralıklı oruç diyetinin diğer tüm diyetler gibi kilo vermede bir ayrıcalığı yoktur çünkü tüm diyetlerde önemli olan kalori açığı yaratmaktır. Bu sebeple aralıklı oruç uygulanması zorunlu olan bir diyet değildir. Kişi yaşam tarzına uygunluğunu ölçerek karar verebilir. Özellikle diyabetli veya hipoglisemili bireyler için önerilmez. Tanısı konmuş bir hastalığı veya yeme bozukluğu olan diğer bireylerin mutlaka uzman kontrolünde uygulaması gereken bir diyet modelidir.

Paylaş:
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp