Neden Kilo Kaybetmekte Acele Etmemelisiniz
Günümüzde birçok popüler diyet, yiyeceklerin bir kısmını beslenmeden kaldırarak veya kalorileri büyük ölçüde kısıtlayarak hızlı kilo vermeyi vaat ediyor. Peki hızlı kilo vermek için bu tür diyetlere başvurmak ne derece doğru?
Hızlı kilo kaybı vaadinde bulunan diyetlerin ortak noktası sürdürülebilir olmamasıdır. Uzmanlar sürdürülebilir diyet uygulamayan kişilerin %95’inin kilo aldığını ve al ver döngüsüne girdiğini söylüyor. Sağlıklı olarak kilo vermek yağ kaybının azalmasıyla görülmektedir. Kilo verirken kas kaybının görülmesi beslenmede problem olduğunu gösterirken yorgunluk, mutsuzluk ve sağlık problemlerine sebep olabilmektedir. Kilo verme miktarı aynı olsa bile yavaş kilo verenlerin hızlı kilo verenlere oranla yağ yüzdelerinde daha fazla kayıp olduğu görülmüştür.
Bu tür diyetlerde diğer gıdalardan alınacak vitamin ve minerallerin alınamaması sonucunda saç dökülmesi, aşırı yorgunluk, zayıf bağışıklık sistemi, kemiklerde güçsüzlük, üşüme gibi sorunlar görülebiliyor. Düşük kalorili diyetlerde bile B12, B9, kalsiyum, D vitamini, demir kaynağı olan besinlerle beslenmek önemlidir.
Çok kısa sürede çok ciddi kayıplar görmek büyük bir başarı gibi görülebilir ancak arka planda ne zaman aç ne zaman tok olduğunuzu söyleyen hormonların senkronizasyonunu bozarak sizi daha sık yemek yemeye itebilir. Hatta diyeti bıraktığınızda verdiğiniz kiloları çok hızlı bir şekilde geri alabilirsiniz. Aşırı kalori kısıtlanan diyetlerde vücudunuz açlıktan ölmeye karşı kendini koruma çabasıyla kalori yakma hızını yani metabolizmayı yavaşlatarak düşük kalori alımına uyum sağlamaya başlar. Buna metabolik adaptasyon denmektedir. Metabolik adaptasyon sonucu fazladan kalori aldığınız durumlarda vücudunuz bunu yağ olarak depolamaya meyledecektir. Yavaş ve istikrarlı bir yaklaşım her zaman en güvenilir yöntemdir.
Hızlı kilo verdiğini gören kişi sevinir fakat daha sonra tekrar aldığında her şey başa döner. Kiloyu koruyamamak kişide mutsuzluğa sebep olur. ‘’Kilo verirsem kendimi mutlu hissedeceğim’’ gibi şartlar koşmak burada yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Kişi kilo verse dahi mutlu olmadığını gördüğünde yani asıl sorunun kilosu olmadığını gördüğünde daha büyük bir üzüntüye girebilir.
Kendinizi kısıtlayarak veya diyetinizi birkaç günlük detoks diyetlere indirgeyerek değil sağlıklı beslenmeyi hayatınıza yayarak başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Her öğününüzde mutlaka protein kaynağı bulundurmaya çalışmak günlük tükettiğiniz toplam kaloriden yalnızca 500 kalori azaltmak bile haftada yarım kilo kaybetmenize yardımcı olacaktır. Yavaş kilo vermek belki sizi tatmin etmeyebilir ama daha kalıcı olacağına inanabilirsiniz. Diyetinizin amacı her zaman yalnızca kilo vermek değil daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek olmalı.