Sağlıklı Beslenme İçin 5 İpucu
Sağlıklı beslenme ile ilgili birçok fikir, öneri veya kural olması sebebiyle ne yapacağınız konusunda kafanız karışıyor olabilir. Oysa ki öğünlerinizi veya atıştırmalıklarınızı daha besleyici hale getirerek beslenmenizde yapacağınız küçük değişikliklerle sağlıklı beslenmeye başlayabilirsiniz. Sevdiğiniz yiyeceklerin tadını çıkarırken vücudunuzu beslemeniz mümkündür.
Sağlıklı beslenmek özel bir diyetin uygulanmasını gerektirmezken vücudunuzun ihtiyaç duyduğu karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin besinlerden karşılanmasıyla sağlanabilir.
1- Kalori açısından endişe duymayın: Bir besinin kalorisinin yüksek olması kötü olduğu anlamına gelmediği gibi düşük kalorili yiyeceklerin de her zaman sağlıklı olduğu söylenemez. Yiyecek seçimlerinizin kaloriye dayalıysa sağlıklı beslenmenin asıl amacını kaçırıyorsunuz demektir.
2- Öğünlerinizi çeşitlendirin: Farklı besinlerle zenginleştirilmiş bir beslenme düzeni takip etmek bağırsak floranızı destekleyerek sindirim sistemini iyileştirir, ideal vücut ağırlığınızda kalmanızı sağlar ve kronik hastalıklardan korur.
3- Makrobesin oranlarını dengeleyin: Karbonhidrat, protein ve yağlar yiyeceklerden aldığınız ana besinler olarak adlandırılan makrobesinlerdir. Öğünlerinizde ve atıştırmalıklarınızda üçü arasında denge olmalıdır. Özellikle lif oranı yüksek olan karbonhidrat kaynaklarına protein veya yağ kaynağı besinler eklemek öğünleri daha besleyici ve lezzetli hale getirecektir. Örneğin meyve yerken fıstık ezmesi sürmek veya yoğurt eklemek meyveyi tek başına yemeye göre daha uzun süre tok tutacaktır.
Pofesyonel sporcular ve sağlık sorunları sebebiyle beslenmesine özel dikkat etmesi gereken kişiler dışında kişilerin makrobesinleri hesaplaması gerekli değildir. Makrobesinleri hesaplamak ve belirli oranda tutma takıntısı yeme bozukluğuna veya düzensiz yeme eğilimlerine neden olabilir.
4- İşlenmiş gıdaları azaltın: Paketlenmiş birçok ürün çok fazla işlemden geçerek işlenmiş ürün olarak adlandırılmaktadır. İşlenmiş gıdaların çoğunlukta olduğu bir şekilde beslenen kişilerde depresyon, kalp hastalığı, obezite ve birçok hastalığın riskinin arttığı çalışmalarca desteklenmektedir. Öte yandan işleniş besinlerin az olduğu ve sağlıklı besinlerin çoğunlukta olduğu beslenme şekillerinde yaşam süresinin uzadığı, fiziksel ve zihinsel refahın arttığı görülmektedir.
5- Su tüketiminizi artırın: Su tüketimini artırmak sağlıklı beslenmenin bir parçasıdır. Vücudumuzun yaklaşık %70’i, kan plazmasının ise %90’ı sudan oluşur. Bedenimizin büyük bir yoğunluğunun su olduğunu göz önünde bulundurursak, yeteri kadar su tüketilmediği takdirde sağlık sorunları karşılaşma riski artmaktadır.